Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Επάρχου Π.Ε. Θήρας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας

Στη διαπίστωση ότι η κατάσταση του λιμανιού του Αθηνιού και του οδικού δικτύου της Σαντορίνης που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία μεγιστοποιήθηκε υπερβολικά ως προς την πραγματική της διάσταση, με αποτέλεσμα η προσπάθεια όλων όσοι επιδίωκαν να επηρεάσουν αρνητικά τον τουρισμό του νησιού να πέσει στο κενό, κατέληξε η πολύωρη σημερινή συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Επάρχου Π.Ε. Θήρας κ. Γιώργου Λεονταρίτη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας.

            Ο Αντιπεριφερειάρχης, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Ένωσης για επίσημη ενημέρωση εξαιτίας του θορύβου και της ανησυχίας που έχουν προκληθεί, με πλήρη και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία συνοδευόμενη από παράθεση στοιχείων, καθησύχασε τους συνομιλητές του οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δυνατότητα της ομαλής και απρόσκοπτης συνέχισης της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη και κατ’ επέκταση στον ελλαδικό χώρο.

            Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας και εκπρόσωποι όλων των μεγάλων εταιριών κρουαζιέρας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

            Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Λεονταρίτης δήλωσε τα εξής: «Για την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός και αποδεικνύουμε καθημερινά ότι επενδύουμε σε αυτόν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Σαντορίνη αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο προορισμό της χώρας και πίσω απ’ αυτήν διακυβεύονται συμφέροντα ολόκληρου του ελληνικού τουρισμού και κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας.

Διαβεβαιώνω άπαντες ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε αγαστή συνέργεια με τους τοπικούς φορείς του νησιού προκειμένου να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν. Όπως και στο παρελθόν, η συνεργασία μας με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας υπήρξε άριστη και θα εξακολουθήσει να είναι και στο μέλλον.

Για άλλη μια φορά, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς της Σαντορίνης για την ομοψυχία, την υπευθυνότητα και τη συντεταγμένη θέση τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα Γεροβασίλη συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Παρουσία του Δημάρχου Θήρας, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας και του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας, ο κ. Λεονταρίτης έθεσε μετ’ επιτάσεως την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της σοβαρής υποστελέχωσης του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, αλλά και για την ενίσχυση του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία – ειδικά κατά την θερινή περίοδο – αυξάνονται θεαματικά οι ανάγκες αστυνόμευσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων τόνισε στην κα Γεροβασίλη ότι τα νησιά μας έχουν καθιερωθεί διεθνώς ως ασφαλείς τουριστικοί προορισμοί, γι’ αυτό και κρίνεται επιτακτική η στελέχωση των κατά τόπους Αστυνομικών Υπηρεσιών, προκειμένου να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στα αυξημένα καθήκοντα τους και να εμπνέουν κλίμα ασφάλειας τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεονταρίτης δεν παρέλειψε να εξάρει τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετούν στα νησιά μας, επιτελώντας το δύσκολο καθήκον τους υπό αντίξοες – πολλές  φορές – συνθήκες.

Υπενθύμισε, επίσης, την πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής να διαθέσει το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για την ανανέωση του στόλου των περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού της, για δράσεις οδικής ασφάλειας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγνώρισε το γεγονός της σημαντικής έλλειψης προσωπικού στις Αστυνομικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων και δεσμεύτηκε για βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης όσον το δυνατόν συντομότερα.

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Επάρχου Π.Ε. Θήρας για το λιμάνι του Αθηνιού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όγδοη συνεχόμενη φορά, κήρυξε με απόφασή  του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, την τοπική κοινότητα Πύργου Καλλίστης Θήρας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το λιμάνι του Αθηνιού. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για το λιμάνι της “ναυαρχίδας” του ελληνικού τουρισμού απαιτήθηκαν τριάντα έξι ολόκληροι μήνες για να εγκατασταθεί ο εργολάβος (πριν από ένα μήνα).

Από τη Σαντορίνη όπου βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο ο κ. Λεονταρίτης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν δεν υπήρχε αυτή η τεράστια καθυστέρηση της εγκατάστασης του εργολάβου, η κατάσταση του λιμανιού δε θα είχε επιδεινωθεί και δε θα είχαμε οδηγηθεί στη σημερινή συγκυρία που προέκυψε μετά την προχθεσινή κακοκαιρία. Πρέπει επιτέλους και ως πολιτικοί και ως πολίτες να απομακρυνθούμε από τη λογική της οριζόντιας ευθύνης που διαπερνά όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης και που με αυτόν τον τρόπο διάχυσης των ευθυνών, οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν απολογούνται ποτέ. Η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα και ευθύνη για τις λιμενικές υποδομές, από την πρώτη κιόλας στιγμή έπραξε το καθήκον της, κηρύσσοντας το λιμάνι του Αθηνιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Απρίλιος 2016), άσκησε και συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία για την αποκατάσταση των ζημιών στην πύλη της “ναυαρχίδας” του ελληνικού τουρισμού. Έχω την ελπίδα ότι, έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, οι απαιτούμενες παρεμβάσεις θα γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς, διαφορετικά ο κίνδυνος απομόνωσης του νησιού είναι ορατός, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Σαντορίνη και ολόκληρο τον ελληνικό τουρισμό».

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτη στη Σαντορίνη

Σύσκεψη με αντικείμενο τις πρόσφατες ζημιές στο οδικό δίκτυο του Αθηνιού στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Επάρχου Π.Ε. Θήρας κ. Γιώργου Λεονταρίτη, ο οποίος και παρέστη.  

            Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, υποψήφιοι στον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι του συνόλου των τοπικών φορέων του νησιού, ο κ. Λεονταρίτης προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση των παριστάμενων αναφορικά με τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο του Αθηνιού, για την εξέλιξη των έργων στην περιοχή του Μονολίθου, αλλά και για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ευρύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σαντορίνης.

Είχε προηγηθεί πολύωρη επιτόπια αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στον Αθηνιό, συνοδεία της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τριών μηχανικών της ίδιας Υπηρεσίας.

Όσον αφορά στον Μονόλιθο, ο κ. Λεονταρίτης έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στο συγκεκριμένο σημείο και ήδη από σήμερα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης του εργολάβου στο έργο, κάτι που κατέστη εφικτό έπειτα από την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής και την καταλυτική απόφαση της να ακολουθήσει τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κηρύσσοντας το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σαντορίνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, η ολοκλήρωση του έργου στον Μονόλιθο αναμένεται εντός του Ιουνίου.

Εκτός από τα έργα που έχουν ήδη εκτελεστεί μέχρι σήμερα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σαντορίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ανακοίνωσε την προκήρυξη και νέου έργου οδοποιίας και αντικατάστασης πινακίδων σήμανσης, προϋπολογισμού 750.000€. Συνολικά, για το οδικό δίκτυο του νησιού, την τελευταία τετραετία έχει διατεθεί το ποσό των 7.700.000€.

«Η ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της Σαντορίνης, μία εκ των “ναυαρχίδων” του ελληνικού τουρισμού, αποτελεί προτεραιότητα της Περιφερειακής μας Αρχής, γεγονός που αποδεικνύεται κι από τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε για την αποκατάσταση των ζημιών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού. Ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν “σηκώνει” αναβολές, ούτε καθυστερήσεις. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεπερνούμε όσα εμπόδια μας καθυστερούν από την επίτευξη του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από την εξασφάλιση συνθηκών ασφάλειας στους χρήστες του οδικού δικτύου της Σαντορίνης» δήλωσε σχετικά ο κ. Λεονταρίτης.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την λήψη ομόφωνης απόφασης για συγκρότηση αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Δήμαρχο Θήρας και εκπροσώπους των φορέων του νησιού, η οποία θα μεταβεί στα υπουργεία Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών & Μεταφορών προκειμένου να θέσει τα θέματα που αφορούν στη Σαντορίνη.

Ολιγόωρη παραμονή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στην Πάρο και επαφές με αιρετούς του νησιού

Με τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στην Πάρο, ως ενδιάμεσο σταθμό της μετάβασης του στη Σαντορίνη για διήμερη επίσκεψη.

            Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει το νησί και χρήζουν επίλυσης, η οποία θα προέλθει από την ήδη διαπιστωμένη αγαστή συνεργασία των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της σημερινής Περιφερειακής Αρχής.

            Επίσης, σε ιδιαίτερη συνάντηση που είχε με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Μανώλη Μαλαματένιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση συνδιοργάνωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Πάρου Διεθνούς Τουρνουά Beach Handball, με τη συμμετοχή των Εθνικών Ομάδων Γαλλίας και Γερμανίας, καθώς και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Ελλάδος. Το Τουρνουά θα διεξαχθεί το 3ο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και υπεύθυνος Αθλητισμού του Νομού δήλωσε σχετικά: «Η πολύ καλή συνεργασία με τον δήμο Πάρου συνεχίζεται και στον τομέα του Αθλητισμού.
Επενδύουμε στον αθλητικό τουρισμό, στηρίζοντας τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη του αθλητικού ιδεώδους και ταυτόχρονα την προβολή των νησιών μας πανευρωπαϊκά».

“Keep Aegean Blue”: 2 τόνους σκουπίδια έβγαλαν από την παραλία Λαδόπουλου στην Σύρο μαθητές και δύτες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και στη Σύρο η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου “Keep Aegean Blue”, σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue”, η οποία έχει ως στόχο τόσο τη διατήρηση του απέραντου γαλάζιου που περιβάλλει τα νησιά της, όσο και την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Περίπου 2 τόνοι σκουπιδιών (κυρίως πλαστικών και ογκωδών αντικειμένων) συγκεντρώθηκαν από την παραλία Λαδόπουλου στη Σύρο, όπου σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράκτιος και υποβρύχιος καθαρισμός, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μάρκου Δαδάου και των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων κας Ελπίδας Πρίντεζη-Καμπέλη και κας Έφης Αναστασοπούλου, υπό τον συντονισμό της επιχείρησης από την Κατερίνα Τοπούζογλου, εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης, παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής και ιδρύτρια του Οργανισμού για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “All for Blue”.

Στην δράση καθαρισμού της παραλίας συμμετείχαν μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) Σύρου και του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Λυκείου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) Σύρου, ενώ στον υποβρύχιο καθαρισμό συμμετείχαν δύτες συνεργάτες του Οργανισμού “All for Blue, καθώς και εθελοντές δύτες.

Τα απορρίμματα απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή οχημάτων τόσο του δήμου Σύρου-Ερμούπολης (υπό την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Μάριου Βουτσίνου), όσο και ιδιωτών.

Είχε προηγηθεί, ως είθισται, περιβαλλοντικό σεμινάριο με αντικείμενο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» του Σχολικού Συγκροτήματος των Λυκείων. Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, η Κατερίνα Τοπούζογλου μίλησε στους μαθητές των δύο σχολείων για την σημασία της προστασίας του οικοσυστήματος.

            Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας “Keep Aegean Blue” που  ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue” συνεχίζεται, με επόμενους σταθμούς την Άνδρο (16 Απριλίου), την Τήνο (17 Απριλίου), τη Μύκονο (18 Απριλίου) και την Κάρπαθο (8 Μαΐου).

            «Πραγματοποιούμε τη μεγαλύτερη δράση καθαρισμού στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με τη συμμετοχή της νεολαίας. Με την κοινή δράση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και νεολαίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι αυτόν τον πλανήτη τον έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές, γι’ αυτό και οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος» δήλωσε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης.