Κατασκευή Συνεδριακού & Αθλητικού Κέντρου (Πολυχώρου) στη Σύρο

Μια μεγάλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τη Σύρο που θα ικανοποιήσει ένα μακροχρόνιο αίτημα και μια διεκδίκηση δεκαετιών μπαίνει από σήμερα σε τροχιά υλοποίησης κατόπιν της ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, για αγορά της απαιτούμενης έκτασης για την κατασκευή Συνεδριακού και Αθλητικού Κέντρου (Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού).

Στη σημερινή συνεδρίασή του, το ανώτατο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας, ενέκρινε την αγορά έκτασης 19 στρεμμάτων στη θέση Λιβάδια στο Μάννα της Σύρου, ιδιοκτησίας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου της Καθολικής Επισκοπής προκειμένου να δημιουργηθεί ένας Πολυχώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος σε σχετική δήλωσή του ανέφερε :

«Με σχέδιο, βούληση και αποφασιστικότητα, η Περιφερειακή Αρχή προχωρά τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της για τη Σύρο.

Η Σύρος και οι Κυκλάδες αναβαθμίζονται.

Συνεχίζουμε να δουλεύουμε καθημερινά για την πρόοδο και την ανάπτυξη των νησιών μας».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης δήλωσε για την πραγματοποίηση του έργου :

«Ξεκινάμε…

Το Συνεδριακό και Αθλητικό Κέντρο της Σύρου μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με τη σημερινή ιστορικής σημασίας απόφαση.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο καθώς και όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι με την ψήφο τους θέτουν τα θεμέλια για την πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σεβασμιώτατο Καθολικό Επίσκοπο Σύρου κ. κ. Πέτρο Στεφάνου, τον Αιδεσιμότατο Εφημέριο του Καθεδρικού και Ενοριακού Ιερού Καθολικού Ναού Αγίου Γεωργίου π. Ιωσήφ και τα Μέλη του Ενοριακού Συμβουλίου για την καθοριστική συμβολή τους.

Το εμβληματικό αυτό έργο θα συμβάλει όχι μόνο στην αθλητική, πολιτιστική και κυρίως οικονομική ανάπτυξη του νησιού αλλά και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων.

Ανοίγονται νέοι ορίζοντες οικονομικής ανάπτυξης για τη Σύρο.

Σας καλώ όλους να δουλέψουμε από κοινού για την επιτυχία αυτού του μεγάλου διαχρονικού στόχου».

Έργο Οδοποιίας στη Σύρο

Εγκρίθηκαν σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οι όροι δημοπράτησης του μεγαλύτερου έργου οδοποιίας στη Σύρο.

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000,00€ που περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση με άσφαλτο κλειστού τύπου.

Με τη συγκεκριμένη εργολαβία εξασφαλίζεται η ευθύνη του αναδόχου για τη συντήρηση του οδικού δικτύου για την επόμενη τριετία.

Αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε έργα οδοποιίας των Κυκλάδων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη δήλωσε τα εξής :

«Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι είμαστε η Περιφερειακή Αρχή η οποία πολιτεύεται υλοποιώντας έργα.  Δίνουμε λύση σε διαχρονικά προβλήματα των νησιών μας και μάλιστα κάτω από πολύ αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Η Σύρος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο και το ίδιο θα γίνει και στα υπόλοιπα νησιά μας.»

Ανακατασκευή του Γηπέδου Πάγου Σύρου

Ακόμη μια πολύ σημαντική παρέμβαση στο χώρο των αθλητικών υποδομών που έρχεται να καλύψει το υφιστάμενο κενό πρόκειται να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί η ανακατασκευή και αναβάθμιση του γηπέδου ποδοσφαίρου του Πάγου, έργο το οποίο κρίνεται απαραίτητο, δεδομένου ότι στη Σύρο, ένα νησί με συνολικό πληθυσμό 25.000 κατοίκους, λειτουργεί μόνο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 11Χ11 με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολύ μεγάλα προβλήματα σε ό, τι αφορά τις ώρες των προπονήσεων και τη δυνατότητα διεξαγωγής των επίσημων αγώνων.

Στην αθλητική εγκατάσταση θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες :

 1. Ανακατασκευή του αγωνιστικού χώρου του οποίου οι νέες διαστάσεις θα είναι 105μ. μήκος και 60μ. πλάτος
 2. Τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα 5ης γενιάς στον αγωνιστικό χώρο καθώς και 1,5μ. πέριξ αυτού
 3. Κατασκευή υπόγειου συστήματος αποστράγγισης του γηπέδου
 4. Τοποθέτηση νέας περίφραξης
 5. Συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων (αποδυτήριων και κυλικείου)
 6. Κατασκευή εξέδρας φιλοξενίας φιλάθλων
 7. Τοποθέτηση 6 πυλώνων ηλεκτροφωτισμού του γηπέδου με προβολείς LED που θα καταστήσουν πλήρως λειτουργικό το χώρο για τη διεξαγωγή νυχτερινών αγώνων

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και Υπεύθυνος Αθλητισμού κ. Γιώργος Λεονταρίτης δήλωσε σχετικά με την υλοποίηση του αθλητικού έργου :

«Μετατρέπουμε μια παλιά εγκαταλελειμμένη αθλητική εγκατάσταση (η οποία αδιαμφισβήτητα έχει αφήσει το δικό της ιστορικό αποτύπωμα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα των Κυκλάδων) σε ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο το πάγιο και δίκαιο αίτημα της ποδοσφαιρικής κοινότητας του νησιού.

Παραμένουμε πιστοί στην τήρηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στα ποδοσφαιρικά σωματεία αλλά και στη νεολαία μας.»

Αθλητικό Κέντρο με Στίβο στη Βάρη

Μετά την ολοκλήρωση του πολυχώρου στην Ερμούπολη (Καμίνια) συνεχίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας δημοπρατώντας το αθλητικό κέντρο της Βάρης.

Έχοντας απολέσει τη μεγάλη ευκαιρία το 2004 για την κατασκευή του σταδίου που είχε εξαγγελθεί για την Ερμούπολη και το οποίο συμπεριελάμβανε στίβο ολυμπιακών διαστάσεων (400μ.), η Σύρος παρέμεινε χωρίς αθλητική εγκατάσταση για τον κλασικό αθλητισμό.

Προκειμένου λοιπόν να καλύψουμε αυτό το κενό προχωράμε στην κατασκευή του αθλητικού κέντρου της Βάρης, το οποίο θα ικανοποιήσει σημαντικές ανάγκες των ανθρώπων του κλασικού αθλητισμού καθώς θα περιλαμβάνει :

 1. Στίβο 200μ με τέσσερα κουλουάρ κατασκευασμένα με υλικό τελευταίας τεχνολογίας
 2. Σκάμμα για τη διεξαγωγή των αθλημάτων μήκους και τριπλούν
 3. Σκάμμα για τη διεξαγωγή των αθλημάτων ύψους και άλματος επί κοντώ
 4. Βαλβίδα ρίψεων
 5. Ευθεία με 5 κουλουάρ για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος των 60μ ταχύτητος με προοπτική επέκτασής του για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος των 100μ
 6. Γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ – τέννις
 7. Εννέα πυλώνες ηλεκτροφωτισμού του σταδίου με φωτισμό LED
 8. Συνθετικό χλοοτάπητα για την κάλυψη όλου του σταδίου

Θα γίνουν επίσης οι εξής εργασίες :

 1. Ανακατασκευή των αποδυτηρίων
 2. Ανακατασκευή της εξέδρας με τοποθέτηση και πλαστικών καθισμάτων
 3. Ανακατασκευή των χώρων κάτω από τις εξέδρες όπου θα στεγαστούν το κυλικείο και γραφεία
 4. Κατασκευή άνετου χώρου στάθμευσης
 5. Δενδροφύτευση περιμετρικά του σταδίου

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω εργασιών θα κατασκευαστεί παιδική χαρά στην οποία θα τοποθετηθούν και όργανα (παιχνίδια) για παιδιά με ειδικές ικανότητες (ΑμΕΑ).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και Υπεύθυνος Αθλητισμού κ. Γιώργος Λεονταρίτης σε δήλωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αθλητικό έργο και ανέφερε ότι :

“Με συνέπεια συνεχίζουμε την υλοποίηση των αθλητικών έργων στη Σύρο για τα οποία είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.

Το συγκεκριμένο έργο θα καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες των ανθρώπων που ασχολούνται με τον κλασικό αθλητισμό, αλλά είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι θα μπορεί να αξιοποιείται καθημερινά από τα παιδιά του νέου σχολικού συγκροτήματος (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό σχολείο Βάρης, το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με το Δήμο) καθώς και για τις σχολικές τους εκδηλώσεις.

Παρά τις δυσκολίες της εποχής συνεχίζουμε μαζί κερδίζοντας όλους τους αγώνες τερματίζοντας… πρώτοι.”