Εγκρίθηκε η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης για το έργο: «Επισκευές – συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια (Γ’ Φάση) Δήμου Σύρου – Ερμούπολης»

Εγκρίθηκαν ομόφωνα, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα 29-03-2021, η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης για το έργο: «Επισκευές  – συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια Δήμου Σύρου – Ερμούπολης».

Πρόκειται για την Γ’ φάση χρηματοδότησης παρεμβάσεων σε σχολικά κτίρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού ύψους 240.000,00 ευρώ και η δαπάνη θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.

Το προς υλοποίηση έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζεται το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και οι εργασίες που θα εκτελεστούν συνοψίζονται ως εξής:

 1. Εγκατάσταση νέων κουφωμάτων
 2. Υγρομόνωση του κτιρίου
 3. Τοποθέτηση συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης
 4. Κατασκευή αλουμίνιου συστήματος σκίασης
 5. Αποκατάσταση τοπικών βλαβών
 6. Τοποθέτηση νέων θυρών πυρασφάλειας

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την ημέρα υπογραφής της Σύμβασης.

Αναφερόμενος στο εν λόγω έργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, δήλωσε:

«Με την έγκριση των όρων δημοπράτησης σήμερα από την Οικονομική Επιτροπή ξεκινάει η “ευχάριστη διαδικασία” υλοποίησης ακόμα ενός σημαντικού έργου για την παιδεία. 

Είμαι βέβαιος ότι το 2022 θα παραδώσουμε το 6ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σύγχρονο και πλήρως λειτουργικό».

Γ. Λεονταρίτης: «Το νομοσχέδιο για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια ικανοποιεί πλήρως όσα συμφωνήθηκαν ομόφωνα στην τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού»

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Με αίσθημα ευθύνης δημοσιοποιώ το ιστορικό της υπόθεσης μέσα από το οποίο προέκυψε ο νέος νόμος για τα ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτίρια.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής:

Έχοντας αναλάβει την πρωτοβουλία με τα συναρμόδια Υπουργεία (Πολιτισμού και Αθλητισμού – Περιβάλλοντος και Ενέργειας) προγραμματίστηκε διαδικτυακή συζήτηση – τηλεδιάσκεψη,                  στις 3-2-2021, με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, τον Γενικό Γραμματέα, κ. Γιώργο Διδασκάλου, υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου, παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκου Λειβαδάρα, του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων.

Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα με εμφανείς τις προθέσεις εξεύρεσης λύσεων από πλευράς Υπουργείου.

Αποφασίστηκε ομόφωνα, λοιπόν, η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων να γίνει σε δύο φάσεις:

 • Η πρώτη (1η) φάση θα αφορούσε την κατάθεση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και μετά την ολοκλήρωση αυτής
 • η δεύτερη (2η) φάση αφορά την κατάργηση των χρονοβόρων διαδικασιών που υπάρχουν με την ψήφιση νέας νομοθετικής ρύθμισης και τη θεσμοθέτηση μιας Επιτροπής (one – stop – shop), η οποία θα επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έγκριση μελετών, για παρεμβάσεις στα κτίρια, για τακτοποίηση αυθαιρέτων και άλλα θέματα.

Σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης που ελήφθη στις 03-02-2021, την Τρίτη 23-03-2021, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων νομοθετική ρύθμιση των δύο συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία:

 1. καταργεί όλες τις Επιτροπές που υπήρχαν μέχρι σήμερα και συστήνει μόνο μία (1) Επιτροπή, η οποία θα επιλαμβάνεται όλων των θεμάτων (Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.))
 2. εισάγει την έννοια της υποχρεωτικότητας και χρονοδιαγράμματος.  Δηλαδή, η εν λόγω Επιτροπή θα πρέπει εντός τριών (3) ημερών να κάνει αυτοψία και να συντάσσει έκθεση για το εκάστοτε κτίριο
 3. η μία (1) από τις τρεις (3) έδρες της Επιτροπής στο Αιγαίο θα είναι στη ΣΥΡΟ για τις Κυκλάδες, πρόταση την οποία υπέβαλε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με επιστολή του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου και η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας που είχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο είχα αναλάβει την υπόθεση εκ μέρους της Περιφέρειας.

Η Επιτροπή θα είναι 7μελής και σε αυτήν θα συμμετέχουν μόνο      δύο (2) μέλη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη θα είναι από τη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Έχουμε, λοιπόν, ένα νέο νομοσχέδιο που αλλάζει πλήρως τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Προς τί, λοιπόν, η προσπάθεια υποβάθμισης και απαξίωσης ενός νομοσχεδίου, στην αναγκαιότητα ψήφισης του οποίου υπήρξε ομόφωνη θέση Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων;

Γιατί, ορισμένοι, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική συγχέουν τα τελείως διαφορετικά αιτήματα, τα οποία είχαμε συμφωνήσει να επιλυθούν σε δύο (2) φάσεις;

Σε ποιο σημείο καταστρατηγήθηκαν τα συμφωνηθέντα                            με το Υπουργείο;

Γιατί αποκρύπτουν ότι η παρούσα νομοθετική ρύθμιση ΕΞΑΙΡΕΙ από κατεδαφίσεις τα μνημεία και τα διατηρητέα κτίρια, διοχετεύοντας έντεχνα διαστρεβλωμένες ερμηνείες προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο αμφιβολίες στους πολίτες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου;

Για τα μνημεία και τα διατηρητέα κτίρια θα είναι σημαντικές και καθοριστικές οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην συμφωνημένη δεύτερη φάση των ενεργειών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.

Αισθάνομαι ότι έφερα εις πέρας στο ακέραιο την υποχρέωση που ανέλαβα σε αυτό το στάδιο και μάλιστα σε τάχιστο χρόνο (ας αναλογιστούμε για πόσα χρόνια υπήρξε αδράνεια και στασιμότητα).

Επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου δεν ήταν παρά μόνο η αρχή μιας δύσκολης διαδρομής μέχρι τον τελικό στόχο, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω με την ίδια επιμονή και υπευθυνότητα την επικοινωνία μου με τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η δεύτερη φάση της συμφωνίας μας με το Υπουργείο.

Προς όφελος των πολιτών και με πλήρη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που φέρουμε απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά.  

Σε αυτή τη διαδρομή θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με αυτούς που είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν με ανιδιοτέλεια για τη λύση των προβλημάτων.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ

“Η επέτειος της 25ης Μαρτίου εξέπεμπε και θα συνεχίσει να εκπέμπει για ολόκληρο τον Ελληνισμό, το διαχρονικό μήνυμα της ελπίδας και της πίστης.

Ένα μήνυμα που ενισχύει την εθνική μας αυτοπεποίθηση, μας υπενθυμίζει την αξία της ελευθερίας και μας θυμίζει πως με ενότητα και με πίστη στις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία.

Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά, σε μία εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, πρέπει να πορευτούμε με ενότητα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Να εμπνευσθούμε από τα αιώνια ιδανικά και τις αξίες του έθνους μας και να στρέψουμε το βλέμμα μας στους πολίτες και τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους”.

                                                                   Γιώργος Λεονταρίτης

                                                              Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου εξέπεμπε και θα συνεχίσει να εκπέμπει για ολόκληρο τον Ελληνισμό, το διαχρονικό μήνυμα της ελπίδας και της πίστης.

Ένα μήνυμα που ενισχύει την εθνική μας αυτοπεποίθηση, μας υπενθυμίζει την αξία της ελευθερίας και μας θυμίζει πως με ενότητα και με πίστη στις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία.

Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά, σε μία εξαιρετικά δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, πρέπει να πορευτούμε με ενότητα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και αισιοδοξία. Να εμπνευσθούμε από τα αιώνια ιδανικά και τις αξίες του έθνους μας και να στρέψουμε το βλέμμα μας στους πολίτες και τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία τους

Γιώργος Λεονταρίτης: “Κατάργηση όλων των υφιστάμενων επιτροπών για τα ετοιμόρροπα κτίρια και αντικατάστασή τους από μία (fast track) Επιτροπή με έδρα την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης”

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, όπως είχα προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα.  

Με μία πρωτόγνωρη σε ταχύτητα διαδικασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνεται οριστική λύση και παρακάμπτονται η πολυδαίδαλη γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, συστήνεται μία

Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (“Ε.ΕΠ.ΕΤ.”) κτιρίων,

με αντικείμενο την αυτοψία και τη λήψη απόφασης όσων κτισμάτων χρήζουν παρεμβάσεων.

Η Επιτροπή θα είναι επταμελής, με έδρα την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα συναποτελείται από:

 1. τον Πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής,
 2. 3 μέλη του άρθρου 7 του Π.Δ. 13/22.04.1929 (ή δύο πολιτικούς μηχανικούς του Δημοσίου και έναν πολιτικό μηχανικό που υποδεικνύεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)),
 3. έναν εκπρόσωπο του ΤΕΕ και
 4. δύο εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Επιτροπή θα συγκαλείται εντός τριών (3) ημερών μετά από πρόσκληση της Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) του Δήμου και θα προβαίνει σε αυτοψία και σύνταξη σχετικής έκθεσης.

Εφόσον το κτίριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο,

εντός τριών (3) ημερών από τη συνεδρίαση θα πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, από τον Δήμο:

 1. η υποστύλωσή του,
 2. η αφαίρεση τμήματος αυτού ή
 3. η κατεδάφισή του, εφόσον η κατάστασή του κρίνεται λίαν επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια

Πριν από οποιαδήποτε εργασία θα είναι υποχρεωτική η φωτογράφιση του κτιρίου και η απεικόνιση όλων των αρχιτεκτονικών του στοιχείων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές παρεμβάσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης δήλωσε σχετικά:

«Αισθάνομαι ικανοποίηση που μπαίνει άμεσα τέλος στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες της υφιστάμενης νομοθεσίας. 

Φαινόμενα που γνωρίζουμε όλοι, όπου διαφορετικές επιτροπές με  αντιφατικές γνωμοδοτήσεις σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσαν μεγάλες καθυστερήσεις ακόμη και ετών, λαμβάνουν τέλος.

Ο στόχος να περιφρουρηθεί η απαράμιλλη πολιτιστική κληρονομιά μας, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία

και να προστατευτεί συγχρόνως η ανθρώπινη ζωή,

γίνεται πλέον εφικτός.

Η συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση και των άλλων προβλημάτων που κληρονομήσαμε, συνεχίζεται».

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών.       

Γιώργος Λεονταρίτης: Συστήνεται άμεσα Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) Κτιρίων

Με σημερινή κοινή δήλωσή τους, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, επιβεβαιώνουν όσα είχε δημοσιοποιήσει με δελτίο τύπου την περασμένη εβδομάδα, ο Αντίπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί και θα δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων.

Συγκεκριμένα, συστήνεται άμεσα Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (Ε.ΕΠ.ΕΤ.) κτιρίων, η οποία θα προβαίνει πολύ γρήγορα στην αυτοψία και στη λύση απόφασης κατεδάφισης των εν λόγω κτιρίων.

Στόχος του υπό σύσταση θεσμικού οργάνου είναι η άρση των μέχρι σήμερα χρονοβόρων γραφειοκρατικών πρακτικών για την δημόσια ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού κτιριακού αποθέματος.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε:

“Χαίρομαι διότι η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς τηρώντας τη δέσμευσή τους δίνουν αποτελεσματική λύση στο ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων των ετοιμόρροπων κτιρίων, τα οποία ειδικά στην Ερμούπολη εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τους πολίτες.

Οι επαφές με τα δύο Υπουργεία θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό προκειμένου να τύχει αντίστοιχης επίλυσης και το δεύτερο αίτημά μας, το οποίο αφορά την γρήγορη αδειοδότηση παρεμβάσεων, την γρήγορη ταυτοποίηση αυθαίρετων, κ.ά.”

Σύρος: Πλήρης ανακατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Τη σύναψη Διαβαθμιδικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την πραγματοποίηση του έργου «Επισκευές – Συντηρήσεις σε σχολικά κτίρια Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (Γ’ Φάση)» ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού ύψους 240.000,00 ευρώ και τη χορήγηση της χρηματοδότησης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του έργου αφορά την συντήρηση του 6ου Σχολικού Συγκροτήματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τόσο των κτιριακών εγκαταστάσεών του, όσο και των υπαίθριων χώρων του.

Σκοπός του έργου είναι η πλήρης αποκατάσταση των φθορών του σχολικού συγκροτήματος, για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και ασφάλειας των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Στις προβλεπόμενες εργασίες συμπεριλαμβάνεται και η αντικατάσταση των υαλοπινάκων της πρόσοψης, προκειμένου να μηδενιστούν τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία δημιουργούν αφόρητες συνθήκες για τους καθηγητές και τους μαθητές.

Εκτός από την χρηματοδότηση του έργου, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την υποχρέωση:

 • Εκπόνησης της μελέτης του έργου από τις Τεχνικές της Υπηρεσίες, δημοπράτησής του και υπογραφής της σχετικής σύμβασης
 • Να συμμετέχει με δυο εκπροσώπους της στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Εφαρμογής της σύμβασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης αναφερόμενος στην υλοποίηση του εν λόγω έργου, δήλωσε:

«Στο πλαίσιο υλοποίησης του μεγάλου έργου «Συντηρήσεις – Επισκευές χώρων αθλοπαιδιών και αθλητικών εγκαταστάσεων ΠΕ Κυκλάδων» εντάσσεται και η ανακατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο κατά γενική ομολογία παρουσιάζει μεγάλα λειτουργικά προβλήματα.

Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις συντήρησης και κατασκευής σχολικών κτιρίων που έχουμε πραγματοποιήσει είναι από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα της θητείας μας.

Η νεολαία ήταν και παραμένει στις προτεραιότητές μας».

Επίσκεψη του νέου Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Τον νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Νοτίου Αιγαίου, Υποστράτηγο Εμμανουήλ Δουρβετάκη υποδέχτηκε στο γραφείο του, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης, κατόπιν ανάληψης των νέων του καθηκόντων.

Ο κ. Λεονταρίτης καλωσόρισε τον νέο Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο απαιτητικό έργο του, καθώς η πολυνησιωτικότητα και πολυδιάσπαση της περιοχής, σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση πολλών υπηρεσιών της Αστυνομίας και ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, καθιστούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την πιο δύσκολη διοικητικά Περιφέρεια της Ελλάδας.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο νέος Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή εθιμοτυπική επίσκεψη σκοπό έχει την γνωριμία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, καθώς εφεξής θα σταθούμε αρωγοί για την επίτευξη του κοινού καλού και της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του ο κ. Λεονταρίτης δήλωσε:

«Προσδοκώ την συνέχιση της άριστης συνεργασίας που είχαμε και με τους προκατόχους του κ. Δουρβετάκη, διότι οι ευθύνες μας,      τόσο της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας, όσο και της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας είναι μεγάλες, τόσο απέναντι στους μόνιμους κατοίκους των νησιών μας, όσο και στα εκατομμύρια των επισκεπτών.

Το υψηλό αίσθημα ευθύνης επιτείνεται από το γεγονός ότι είμαστε η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, η οποία πρέπει να εμπεδώνει και να εκπέμπει το αίσθημα ασφάλειας τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος».

Εγκρίθηκαν τα έργα αναβάθμισης του οδικού δικτύου όλων των νησιών των Κυκλάδων

Εγκρίθηκαν, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνεδρίασε, σήμερα, 08-03-2021, οι μελέτες των έργων των τριετών συντηρήσεων των οδικών δικτύων                    των Κυκλάδων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων συντήρησης του οδικού δικτύου για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων ανέρχεται σε 24.150.000,00 ευρώ και πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ για έργα οδοποιίας στις Κυκλάδες.

Πιο συγκεκριμένα, τα έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου αφορούν τα νησιά:

 1.  Σύρος (πήρε έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 27-11-2020)
 2.  Τήνος
 3.  Άνδρος
 4.  Μύκονος
 5.  Νάξος
 6.  Μικρές Κυκλάδες
 7.  Πάρος
 8.  Αντίπαρος
 9.  Αμοργός
 10. Κέα
 11. Κύθνος
 12. Σίφνος
 13. Σέριφος
 14. Μήλος
 15. Κίμωλος
 16. Θήρα
 17. Θηρασιά
 18. Ίος
 19. Φολέγανδρος
 20. Ανάφη

Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης δήλωσε σχετικά:

«Αποδεικνύουμε ότι όσο δύσκολο κι αν είναι το περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε καθημερινά, ξέρουμε να βρίσκουμε λύσεις.

Παρά το γεγονός ότι αναλάβαμε τη διοίκηση του Νοτίου Αιγαίου στην περίοδο της κορύφωσης της Οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας, στην οποία, σημειωτέον, έχει προστεθεί και η μεγάλη Υγειονομική κρίση του τελευταίου χρόνου, κατορθώσαμε με πολλή και σκληρή δουλειά κάτι που φάνταζε ως ανέφικτος στόχος.  Να εξασφαλίσουμε και να διαθέσουμε 48.000.000,00 ευρώ, για το εγκαταλελειμμένο, κατά το παρελθόν, οδικό δίκτυο των Κυκλάδων από το 2015 έως σήμερα.

Όσο κι αν ανατρέξει κανείς και αθροίσει τα ποσά που έχουν διατεθεί κατά τα παρελθόντα έτη από τις διοικήσεις που προηγήθηκαν θα διαπιστώσει ότι η διαφορά είναι χαώδης.

Επίσης, εκτός από το πρωτόγνωρα μεγάλο χρηματικό ποσόν που έχει διατεθεί, εξασφαλίσαμε και την αναβάθμιση της ποιότητας των έργων, με την χρήση, για πρώτη φορά στις Κυκλάδες, ασφάλτου κλειστού τύπου.

Συνεχίζουμε με υπομονή κι επιμονή».

Περιφέρεια: Το μεγαλύτερο έργο οδοποιίας στην ιστορία των Κυκλάδων

Εισάγονται προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα    8-3-2021, οι μελέτες βελτίωσης του οδικού δικτύου των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων, συνολικού προϋπολογισμού:

21.850.000,00 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, οι προς έγκριση μελέτες συντήρησης οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας αφορούν τα νησιά:

 1. Άνδρο, Τήνο και Μύκονο,

συνολικού προϋπολογισμού   6.700.000,00 ευρώ

 • Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Πάρο, Αντίπαρο και Αμοργό, συνολικού προϋπολογισμού   5.550.000,00 ευρώ
 • Σέριφο, Σίφνο, Μήλο και Κίμωλο,

συνολικού προϋπολογισμού   3.500.000,00 ευρώ

 • Θήρα, Θηρασιά, Ίο, Φολέγανδρο και Ανάφη,

συνολικού προϋπολογισμού   3.550.000,00 ευρώ

 • Κύθνο και Κέα,

συνολικού προϋπολογισμού   2.600.000,00 ευρώ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης                 σε σχετική δήλωσή του ανέφερε:

«Προχωράμε στην υλοποίηση των μεγαλύτερων παρεμβάσεων βελτίωσης του οδικού δικτύου που έγιναν ποτέ. 

Ανταποκρινόμαστε στην μεγάλη αναγκαιότητα αναβάθμισης της ασφάλειας του οδικού δικτύου των νησιών των Κυκλάδων, παρακάμπτοντας τις πρωτόγνωρες αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο και συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε ότι είμαστε η Περιφερειακή Αρχή που σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που κληρονομήσαμε,

απαντάμε με έργα».