Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την αναβάθμιση του Θεάτρου Απόλλων

Εγκρίθηκε ομόφωνα στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την πράξη «Προμήθεια Εξοπλισμού Θεάτρου Απόλλων».

Η πράξη αποσκοπεί στην αναβάθμιση του Θεάτρου Απόλλων και περιλαμβάνει:

 • Την προμήθεια σύγχρονου προβολέα για να καλύψει τις ανάγκες εκδηλώσεων, προβολής, κλπ.
 • Την αντικατάσταση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και των φωτιστικών σωμάτων που έχουν υποστεί φθορές λόγω παλαιότητας, για την ασφαλή λειτουργία του Θεάτρου
 • Την προμήθεια νέων επίπλων για την συμπλήρωση του εξοπλισμού
 • Την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας
 • Την προμήθεια αναβατορίου φορτίου
 • Τις παρεμβάσεις στο δίκτυο του Θεάτρου

Η Προγραμματική Σύμβαση έχει χρονική διάρκεια δώδεκα (12) μηνών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, δήλωσε σχετικά:

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζοντας διαχρονικά την αποκατάσταση των πολιτιστικών χώρων, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για προμήθεια εξοπλισμού στο Θέατρο Απόλλων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος προκειμένου να ανταπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις συντήρησης του Θεάτρου.

Μνημεία πολιτισμού, όπως το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, το οποίο κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, οφείλουμε να τα διαφυλάττουμε ως «κόρην οφθαλμού» για να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές».

Στην κυριότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το ακίνητο για την κατασκευή του Πολυχώρου

Μετά την υπογραφή του προσυμφώνου, που είχε πραγματοποιηθεί στις 23/12/2020, υπεγράφη το Συμβόλαιο Αγοράς Ακινήτου για την Ανέγερση Πολυχώρου στη Σύρο, το οποίο από σήμερα περιήλθε στην κυριότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η μεταβίβαση του ακινήτου πραγματοποιήθηκε στο συμβολαιογραφικό γραφείο της κας Ευαγγελίας Σοφικίτου – Βεκρή, παρουσία του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, κ. Γιώργου Λεονταρίτη και του Εφημέριου του Καθεδρικού και Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου (εκλεγμένου Αρχιεπισκόπου Νάξου και Τήνου), π. Ιωσήφ Πρίντεζη.

Εκτός από το σημερινό πολύ μεγάλο και καθοριστικό βήμα της μεταβίβασης του ακινήτου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη προβεί στο επόμενο βήμα, καθώς από τις 30/12/2020 έχει καταθέσει αίτημα χρηματοδότησης της μελέτης του έργου, με το  ποσόν  των      620.000,00 ευρώ, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σημειωτέον, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης για την ανέγερση του Πολυχώρου ανέρχεται σε 1.050.000,00 ευρώ.  Την κάλυψη του υπόλοιπου προϋπολογισμού, ήτοι 430.000,00 ευρώ, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει το ποσόν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Λεονταρίτης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την ταχεία εξέλιξη των διαδικασιών δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με την οριστική μεταβίβαση του ακινήτου στην κυριότητα της Περιφέρειας μπαίνουν τα θεμέλια για την επίτευξη του μεγάλου στόχου.

Προχωράμε με σχέδιο, μεθοδικότητα και επίγνωση των δυσκολιών που εμπεριέχει η ολοκλήρωση ενός τόσο μεγαλεπήβολου έργου.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον Σεβασμιότατο π. Πέτρο Στεφάνου καθώς και τον Αιδεσιμότατο π. Ιωσήφ Πρίντεζη.  Η συνεισφορά τους και η συνεργασία τους υπήρξε καθοριστική και πολύτιμη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο που «αγκάλιασε» και στήριξε εξαρχής με θέρμη το μεγαλόπνοο αυτό εγχείρημα και στους συναδέλφους Περιφερειακούς Συμβούλους για την υποστήριξή τους».

Υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης σειρά συμβάσεων αποκατάστασης εκτάκτων αναγκών για το έτος 2021

Υπεγράφησαν από το Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη, οι συμβάσεις εργασιών αποκατάστασης εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, πυρκαγιές ή οποιοδήποτε άλλο έκτακτο φαινόμενο ή φυσική καταστροφή για το έτος 2021.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 244.600,00 ευρώ και αφορά τα νησιά Σύρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο, Άνδρο, Αμοργό, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κέα – Κύθνο και Σαντορίνη.

Ο κ. Λεονταρίτης τόνισε τη σημασία των εν λόγω συμβάσεων αναφέροντας ότι:

«Με δεδομένο ότι η Περιφερειακή Αρχή δε διαθέτει ούτε εργατικό δυναμικό, ούτε μηχανολογικό εξοπλισμό, με την υπογραφή των συγκεκριμένων συμβάσεων επιτυγχάνουμε την άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών.

Στόχος μας, η άμεση επίλυση των προβλημάτων και η παροχή στους συμπολίτες μας υπηρεσιών αντάξιων των προσδοκιών τους».

Έκτακτη Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων για την επερχόμενη κακοκαιρία

Έκτακτη Σύσκεψη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων συγκλήθηκε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας και του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Προϊστάμενου Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη.

Συμμετείχαν:

 1. Έπαρχοι Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων
 2. Υπάλληλοι του τμήματος και των γραφείων της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων
 3. Οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Δασών  και Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
 4. Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και στελέχη των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας
 5. Ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου
 6. Η Διοικήτρια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κυκλάδων
 7. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σύρου
 8. Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων
 9. Ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος
 10. Η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων
 11. Στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ

Κατά τη διάρκεια της Σύσκεψης συζητήθηκε διεξοδικά ο συντονισμός των φορέων στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων έκτακτων καταστάσεων από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων και φαινομένων χιονοπτώσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Στο τέλος της σύσκεψης ο κ. Λεονταρίτης δήλωσε εφιστώντας προσοχή στους πολίτες:

«Οι υπηρεσίες βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.  Είναι πολύ σημαντικό, οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, κλπ).  Παρακαλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων».

Τήνος: Ηλεκτροφωτισμός της περιμετρικής περιφερειακής οδού της Χώρας

Υπεγράφη από τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη η σύμβαση του έργου με τίτλο «Προμήθεια Φωτιστικών Σωμάτων για: Αντικατάσταση Φθαρμένων Φωτιστικών Σωμάτων στην Περιφερειακή Οδό Ν. Τήνου» με την εταιρεία «ΕΡΓΩΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ».

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η προμήθεια και πλήρης τοποθέτηση 81 φωτιστικών σωμάτων κρεμαστού τύπου ισχύος 55W τεχνολογίας LED, για την κάλυψη αναγκών φωτισμού της περιφερειακής οδού της πόλης της Τήνου.

Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι τέσσερις (4) μήνες από την ημέρα υπογραφής της παρούσας σύμβασης.

Ο κ. Λεονταρίτης σε σχετική δήλωσή του ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ένα πολύ σημαντικό έργο για την οδική ασφάλεια μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

H αποκατάσταση του φωτισμού, ο οποίος παρουσιάζει πολλά προβλήματα, θα καταστήσει πλέον ασφαλή τον περιφερειακό δρόμο του νησιού.

Οι προσπάθειές μας για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της Τήνου θα συνεχιστούν με τη δημοπράτηση, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, του μεγάλου έργου οδοποιίας προϋπολογισμού ύψους 2.000.000,00 ευρώ».

Συνάντηση του νέου Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου και της νέας Διοικήτριας Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κυκλάδων με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη επισκέφθηκαν, στο γραφείο του, ο νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου, Αρχιπύραρχος κ. Παναγιώτης Κοτρίδης και η νέα Διοικήτρια Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κυκλάδων, Πύραρχος κα Αναστασία Μαγκλάρα, οι οποίοι πρόσφατα ανέλαβαν καθήκοντα στις νέες τους θέσεις.

Η συνάντηση είχε σκοπό την αλληλοενημέρωση για θέματα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια, δεδομένου ότι ο κ. Λεονταρίτης προΐσταται της Πολιτικής Προστασίας Κυκλάδων.

Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της στέγασης στη Σύρο των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να δοθεί οριστική λύση.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, τόσο ο κ. Λεονταρίτης όσο και οι νεοπροαχθέντες, κ. Κοτρίδης και κα Μαγκλάρα δήλωσαν ότι η άριστη συνεργασία που υπήρχε μέχρι σήμερα μεταξύ Περιφέρειας και Πυροσβεστικού Σώματος θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα.

Συνάντηση εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων με τη Δήμαρχο Σίφνου

Συνάντηση εργασίας είχε, χθες, στο γραφείο του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης με τη Δήμαρχο Σίφνου κα Μαρία Ναδάλη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα και διαπιστώθηκε για άλλη μία φορά το πνεύμα της άριστης συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Σίφνου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αποφασίστηκε:

 1. να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του αντικειμένου του έργου «Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Απολλωνίας και Αρτεμώνα Δ. Σίφνου» και σε περιοχές που δεν είχαν προβλεφθεί στην αρχική μελέτη και
 2. η εκπόνηση μελέτης προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των κατολισθητικών φαινομένων στο επαρχιακό τμήμα του δρόμου από τις Καμάρες έως την Απολλωνία.

Ο κ. Λεονταρίτης ενημέρωσε τη Δήμαρχο Σίφνου για μία σειρά σημαντικών έργων και παρεμβάσεων που έχουν προβλεφθεί για το νησί οι οποίες αφορούν:

 1. το πολύ μεγάλο έργο οδοποιίας που προγραμματίζεται να εκτελεστεί στο νησί στο αμέσως προσεχές διάστημα, ύψους 750.000,00 ευρώ,
 2. την έγκριση που πήρε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η εκπόνηση της μελέτης για τη διάβρωση της παραλίας του Πλατύ Γιαλού Σίφνου,
 3. έργα καθαρισμού και αποκατάστασης ρεμάτων για τα οποία θα διατεθούν 600.000,00 ευρώ,
 4. έργα συντήρησης των σχολικών κτιρίων (Γ’ Φάση)
 5. την πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου του νησιού με την τοποθέτηση χλοοτάπητα, πυλώνων ηλεκτροφωτισμού για τη διεξαγωγή νυχτερινών αγώνων, την κατασκευή εξεδρών και αποδυτηρίων.

Η Δήμαρχος Σίφνου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη γόνιμη συζήτηση που είχε με τον κ. Λεονταρίτη και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Στην προσοδοφόρα συνάντηση που είχαμε με τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη συζητήσαμε διεξοδικά τα σοβαρά προβλήματα της Σίφνου.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την αδιάλειπτη και καθοριστικής σημασίας στήριξη και καθοδήγησή του στις προσπάθειές μας.

Επίσης, ευχαριστώ την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, γιατί τείνει πάντοτε ευήκοα ώτα στα αιτήματά μας και συμβάλλει ενεργά στην υλοποίησή τους.

Είμαι πεπεισμένη ότι με τη συνεχή και πάντοτε άριστη συνεργασία μας με την Περιφέρεια θα επιλυθούν βασικά ζητήματα που ταλανίζουν το νησί».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων δήλωσε:

«Είμαστε παρόντες καθημερινά σε όλα τα νησιά μας και απαντάμε με έργα στα προβλήματά τους.

Ιδιαίτερα στα πολύ μικρά νησιά εντείνουμε τις προσπάθειες, ώστε να καλύψουμε τις μεγάλες ελλείψεις τους σε σοβαρά έργα υποδομής (π.χ. αποχετευτικό και οδικό δίκτυο, κ.ά.).

Η αγαστή συνεργασία μας με τη Δήμαρχο και το Δήμο Σίφνου συνεχίζεται με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού».

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη με τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μ. Κωβαίο

Συνάντηση εργασίας είχε, χθες, στη Σύρο, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης με το Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν το νησί της Πάρου.

Ο κ. Λεονταρίτης ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει δύο (2) πολύ μεγάλες παρεμβάσεις οι οποίες αφορούν:

 1. έργα οδοποιίας προϋπολογισμού ύψους 2.000.000 ευρώ – ποσόν που δεν έχει διατεθεί ποτέ στο παρελθόν και
 2. έργα καθαρισμού και αποκατάστασης ρεμάτων για τα οποία θα διατεθούν 600.000 ευρώ – επίσης η υψηλότερη χρηματοδότηση που έχει διατεθεί ποτέ.

Επίσης, ο κ. Λεονταρίτης διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι θα παραταθεί η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Πάρου, η οποία λήγει τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου, μετά την ήδη ολοκληρωμένη ανακατασκευή του γηπέδου της Παροικιάς, να ανακατασκευαστεί το γήπεδο της Μάρπησσας.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Πάρου ανέφερε ότι:

«Ευχαριστώ θερμά τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την συζήτηση που είχαμε για όλα τα ζητήματα της Πάρου στα οποία για άλλη μια φορά ενέσκηψε και δίνει λύσεις, όπως είναι η οδοποιία του νησιού και ο καθαρισμός των ρεμάτων και ρείθρων για τα οποία η Περιφέρεια έχει προβλέψει πολύ μεγάλη χρηματοδότηση.

Τέλος, επιθυμώ να τον ευχαριστήσω ιδιαιτέρως, γιατί προχωράμε στην ανανέωση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Πάρου για την ανακατασκευή του γηπέδου της Μάρπησσας κι ευελπιστούμε να ξεκινήσουν οι εργασίες εντός του έτους.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και θα χαροποιήσει ιδιαιτέρως τη νεολαία του νησιού».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που παρά τις δύσκολες συνθήκες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο και να τον ενημερώσω για τρία (3) μεγάλα έργα που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια στην Πάρο.

Επίσης, τον διαβεβαίωσα ότι θα είμαστε πάντα αρωγοί στις προσπάθειες και τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής για επίλυση των προβλημάτων του νησιού, το οποίο έχει αναμφισβήτητα μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές».

Ολοκληρώθηκε με πολύ θετικό πρόσημο η τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε, χθες, η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που συντονίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Λεονταρίτη, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων.

Στη διαδικτυακή συζήτηση που διεξήχθη συμμετείχαν:

 • η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη,
 • ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Γιώργος Διδασκάλου,
 • η Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κα Αμαλία Ανδρουλιδάκη,
 • ο Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και έργων αναστήλωσης μνημείων και τεχνικών έργων, κ. Σταύρος Τσάβαλος και
 • η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κα Ευθυμία Γκαράνη

Εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συμμετείχαν:

 • ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας,
 • η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη,
 • ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μηνάς Αληφραγκής,
 • ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου, κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης και
 • ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου

Εκ μέρους του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων συμμετείχαν:

 • ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Μηνάς Μπουγιούρης και
 • τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κα Άρια Χαραλαμπίδη και κ. Γιώργος Φρέρης.

Τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κυκλάδων εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιώργος Ευριπιώτης.

Η συζήτηση κυμάνθηκε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε πολύ ουσιαστικός διάλογος μεταξύ όλων των συμμετεχόντων.

Η Υπουργός επέδειξε άριστη επίγνωση του προβλήματος, αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και υπαρκτό, ενώ από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε αποφασισμένη να δοθεί λύση προτάσσοντας ως βασική προτεραιότητα την χρηστή διοίκηση  που οφείλουν οι δημόσιες υπηρεσίες απέναντι στον Έλληνα πολίτη.

Στην τελική της τοποθέτηση η Υπουργός έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και στην εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να προχωρήσουν στην προετοιμασία  νομοθετικής ρύθμισης που να αφορά στα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και στη σύσταση ενός Συμβουλίου με εκπροσώπους από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη  δήλωσε:

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τη μοναδική αρχιτεκτονική του νησιού και ιδιαίτερα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου. Μιλάμε για περίπου 1.200 κτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και είναι ευρύτερο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία εγκρίσεων για την αποκατάσταση και αξιοποίησή τους. Θα κινηθούμε  άμεσα προς εξομάλυνση των διαδικασιών.  Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αμφισβητούμε τη νομοθεσία και το θεσμικό πλαίσιο.

Με τα δεδομένα αυτά, η δική μου πρόταση είναι να προχωρήσουμε, με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δύο νομοθετικές ρυθμίσεις.  Η πρώτη θα αφορά στα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια, την οποία θα επαναφέρουμε στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δεύτερη νομοθετική ρύθμιση αφορά στη συγκρότηση ad hoc ενός  ενιαίου Συμβουλίου, πιλοτικά στις δύο Περιφέρειες που έχουμε μείζονα προβλήματα, τις Κυκλάδες και τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο θα αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και νομικούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.  Να δημιουργηθεί, δηλαδή, υπηρεσία μιας στάσης – one stop shop – που θα εγκρίνει τις αρχιτεκτονικές και άλλες επεμβάσεις στα κτήρια. 

 Οι πολίτες έχουν δίκιο. Η πολιτεία οφείλει να βρει αποτελεσματική λύση.  Αναλαμβάνω να συνεννοηθώ  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και τον αρμόδιο Υφυπουργό, και να ενημερώσω την Κυβέρνηση για να προχωρήσουμε τις δύο αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις».

Σε κοινή δήλωσή τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας και το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, ανέφεραν:

 «Ευχαριστούμε θερμά την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, διότι με τις θέσεις της απέδειξε ότι αναγνωρίζει τη δυσλειτουργία της υφιστάμενης κατάστασης και επιθυμεί την διευθέτηση του προβλήματος.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την έκβαση της σημερινής συζήτησης. Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα. Αναμένουμε λίαν συντόμως θετικές εξελίξεις με βάση τις προτάσεις μας και τις θέσεις που εξέφρασε η Υπουργός».

Σε ετοιμότητα για την αυριανή τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση εργασίας μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκου Λειβαδάρα, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μηνά Αληφραγκή, του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κ. Παναγιώτη Καρακατσάνη, του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου, του Προέδρου του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων κ. Μηνά Μπουγιούρη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών, κ. Γιώργος Ευριπιώτης, κα Άρια Χαραλαμπίδη και κ. Γιώργος Φρέρης, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και να υπάρξει συντονισμός εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Η σύνθεση της αυριανής συνάντησης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12:00μ.μ. έχει ως εξής:

Από πλευράς Υπουργείου θα συμμετάσχουν:

 • η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη,
 • ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Γιώργος Διδασκάλου,
 • η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, κα Αμαλία Ανδρουλιδάκη,
 • ο Προϊστάμενος του τμήματος μελετών και έργων αναστήλωσης μνημείων, μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων, κ. Σταύρος Τσάβαλος και
 •  εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κα Ευθυμία Γκαράνη

Οι συμμετέχοντες από τη Σύρο θα είναι:

 • ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης
 • ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας
 • η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κα Αλίκη Λεονταρίτη
 • ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μηνάς Αληφραγκής,
 • ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης
 • ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Δαυίδ Διακοδημητρίου και
 • ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων, κ. Μηνάς Μπουγιούρης